Vastuu tulevaisuudesta on käytännön tekoja – annetaan sen näkyä

| 26.11.2018

Lokakuussa julkaistiin hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n tuorein raportti (Intergovernmental Panel on Climate Change). Raportista ilmenevä viesti on huolestuttava ja se on ollut näkyvästi esillä eri medioissa julkistamisestaan asti. ”Maailman päästöt täytyisi saada rajuun pudotukseen jo vuoden 2020 jälkeen”, summataan Ylen uutisessa IPCC:n raportista.

Tilanne on vakava ja jokaisen on otettava päästöjen vähentämiseen jollakin tavalla osaa, sillä sama haaste koskee meitä kaikkia. Lähivuosien teoilla voi olla ratkaiseva vaikutus ilmaston lämpenemiseen.

Hiilineutraaliin toimintaan liittyvät asiat ovatkin edenneet monen vastuullisuusjohtajan, johdon ja markkinointijohtajan to do -listalle. Tämä näkyy ja kuuluu aina sopimuksista keskusteluiden aihepiireihin asti. Vastuullisen ja ympäristölle ystävällisen toiminnan vaatimus on nostanut esiin tärkeitä asioita: ulkomailla teetettävät painotyöt, kuljetukset, pakkausratkaisut, aikataulut, lisääntyvät päästöt, työllisyyden, eettisyyden, yleisesti yhteiskuntavastuun, sekä tietenkin sen, kuinka tämä kaikki rasittaa ympäristöä.

Onneksi meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa hiilidioksidipäästöjen suuruuteen tekemällä konkreettisia tekoja ja valitsemalla oikeita asioita. Yksi konkreettinen keino on 100-prosenttisesti hiilineutraalin painotuotteen valinta.

Me Hämeen Kirjapainolla olemme tarjonneet Hiilineutraali painotuote -merkillä varustettuja painotuotteita jo vuodesta 2012 lähtien. Käytännössä tämä on mahdollista siten, että vähennämme vuosittain omaa ympäristökuormaamme suhteessa tuotannosta aiheutuvaan hiilidioksidikuormaan. Käytämme tähän tarkastettua ja sertifioitua laskentaa. Tämä jää tekemiemme toimenpiteiden seurauksena reilusti alle yhteen prosenttiin tuotteen kustannuksista. Jäljelle jäävät päästöt kompensoidaan lyhentämättöminä Gold Standard -sertifioitujen ilmastoprojektien kautta.

Aito vastuullisuus ympäristöstä on käytännön tekoja, joiden painoarvo kasvaa yhdessä tehtynä. Hämeen Kirjapainon kumppanina painotuotteet on mahdollista saada 100-prosenttisesti hiilineutraaleina. Vastuullinen valinta on lupaus paremmasta ja vahva viesti myös kohderyhmille. Annetaan vastuullisten valintojen näkyä.

 


Matti Lindström

Matti toimii Hämeen Kirjapainolla yksikönjohtajana. Häntä kiinnostaa monipuoliset kokonaisuudet. Erityisesti suoramarkkinoinnin ja tuotannon tunteminen täydentävät ratkaisuhakuista palvelupalettia.